Τον 10ο αιώνα π.Χ. χτίζεται 3χλμ από τη Νεμέα η πόλη Φλειούς, η οποία θεωρείτε η πόλη της αρχαίας Νεμέας. Δίπλα από τη σημερινή Αρχαία Νεμέα (Ηράκλειο) υπήρχε ονομαστό ιερό του Δία. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού υπάρχουν ξενώνας, λουτρό, στάδιο και εκεί διεξάγονταν από το 573 π.Χ. τακτικά κάθε 2 χρόνια τα Νέμεα. Το 1974 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Berkeley, Steven G. Miller, ήταν εκείνος που με την επιμονή του και την αγάπη του ανέδειξε το αρχαίο στάδιο.
Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και στη συνέχεια οργανώθηκε η Αναβίωση των Νέμεων, με τους πρώτους αγώνες που έγιναν το 1996 και από τότε γίνονται κάθε 4 χρόνια.
Οι Νέμεοι Αγώνες
Το καλοκαίρι του 1996, χάρη στις προσπάθειες τόσο της Δήμου Νεμέας όσο και της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής, οι αγώνες αναβίωσαν ύστερα από 2.300 χρόνια.
Θεωρείται παγκόσμια αθλητική γιορτή, η οποία πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια, επιχειρεί να αποκαταστήσει αυθεντικά τη σύνδεσή του σήμερα με το αρχαίο ελληνικό αθλητικό ιδεώδες.
Άτομα από 12 έως 88 χρόνων, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, πεποιθήσεις, επιδόσεις, απαλλαγμένα από το άγχος της πρωτιάς ή της διάκρισης, έρχονται στα Νέμεα ως θεατές, αθλητές, για να νοιώσουν τη χαρά της συμμετοχής, την αίσθηση της συναδέλφωσης λαών και ανθρώπων, το μεγαλείο της ευγενούς άμιλλας.
Όλα γίνονται λιτά, αυστηρά, τελετουργικά, χωρίς ακρότητες.
Τα Νέμεα είναι πρόκληση και πρόσκληση για τον άνθρωπο του σήμερα. Τα Νέμεα, ήταν πανελλήνιος γιορτή προς τιμή του Διός στην κοιλάδα της Νεμέας, που βρισκόταν μεταξύ των πεδιάδων των Κλεωνών και του Φλιούντος.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα Νέμεα ξεκίνησαν το 573 π.Χ. και διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια, τη δεύτερη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο, αποτελούσαν κομμάτι των μεγάλων, πανελλήνιων αγώνων. Οι αγώνες διεξάγονταν εντός του ιερού χώρου του Ναού του Νεμείου Διός όπου υπήρχε ιππόδρομος και στάδιο και χωρούσε 40.000 θεατές. Ο νικητής τους στεφανώνονταν με κλωνάρια από σέλινο και ονόματα μεγάλων νικητών βρίσκονται ακόμα χαραγμένα στις πέτρες του σταδίου
Η περιοχή της Νεμέας επιλέχτηκε ως τόπος εορτασμού των Νεμέων από τον Αργείο βασιλιά Αδραστο, επειδή στο σημείο εκείνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Επτά επί Θήβαις, συνάντησε τη βασίλισσα της Λήμνου Υψιπύλη με το γιο της Οφέλτη, γιο του ιερέως της Νεμέας Λυκούργου, και οδηγήθηκαν από αυτόν σε γειτονική πηγή επειδή διψούσαν. Ένα φίδι όμως δάγκωσε τον Οφέλτη και πέθανε.
Οι Αργείοι αρχηγοί ίδρυσαν τα Νέμεα προς τιμή του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή τα Νέμεα ιδρύθηκαν από τον Ηρακλή σε ανάμνηση της νίκης του κατά του λέοντος της Νεμέας.
Τα Νέμεα συνέχισαν να έχουν ένα νεκρικό χαρακτήρα, που τον φανέρωναν τα μαύρα ιμάτια που φορούσαν οι Ελλανοδίκες και το άλσος κυπαρισσιών γύρω από το ιερό του Δία. Όπως στα Ολύμπια, έτσι και στα Νέμεα δεν περιλαμβάνονταν μουσικοί αγώνες. Αρχικά, η πόλη των Κλεωνών είχε τον έλεγχο των αγώνων, αλλά αργότερα ανέλαβε τη διοργάνωσή τους το Άργος
Οι αγώνες διαρκούσαν πολλές ημέρες και – όπως σε όλες τις πανελλήνιες εορτές – επικρατούσε εκεχειρία. Μετά τη θυσία στο Νέμειο Δία, άρχιζαν τα γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα, τα οποία ήταν στάδιο, δόλιχος, δρόμος ίππειος, δρόμος οπλιτών, πάλη, πυγμή, παγκράτιο, πένταθλο, άρμα. Για τους γυμνικούς αγώνες υπήρχαν τρεις κατηγορίες αθλητών, παιδιά, έφηβοι και άνδρες.