Στο δρόμο του κρασιού… και του θεού (Δία)
Γρήγορα: Τι ξέρεις για τη Νεμέα;

Ή πιο σωστά: Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Αν απάντησες κάτι ανάμεσα σε λιοντάρι και κρασί, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Γιατί η Νεμέα είναι πολλά περισσότερα από το θρυλικό λιοντάρι της και τα ξακουστά κρασιά της ­–που είναι, βέβαια, από τα καλύτερα της Ελλάδας, καμία αντίρρηση σε αυτό.

Για να ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά, το λιοντάρι που σκέφτηκες, ο γνωστός Λέων της Νεμέας ήταν ο πρώτος άθλος του Ηρακλή. Ο βασιλιάς Ευρυσθέας του ζήτησε να το σκοτώσει, αλλά μετά το φονικό ο Δίας το λυπήθηκε το καημένο το ζωάκι, κι έστειλε το νεκρό του σώμα στον ουρανό. Εκεί βρίσκεται ακόμα: Είναι ο αστερισμός που αποκαλούμε Λέοντα. Ο ναός του προστάτη του, από την άλλη, έμεινε στη Νεμέα.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας

Δύο εισόδους, 200 μέτρα μακριά η μία από την άλλη, έχει ο αρχαιολογικός χώρος της Νεμέας. Η πρώτη οδηγεί στο αρχαίο στάδιο, που φιλοξενούσε αγώνες πολύ προτού η Ολυμπία γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Νέμεια λέγονταν οι αγώνες που διοργανώθηκαν εδώ για πρώτη φορά το 573 π.Χ. Στο γιγάντιο στάδιο που τους φιλοξενούσε θα μπεις από το μεγάλο, θεοσκότεινο «τούνελ» από το οποίο έμπαιναν και οι αθλητές πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Αυτό που θα αντικρίσεις βγαίνοντας στο φως είναι αληθινά συγκλονιστικό: Η απεραντοσύνη του σταδίου μετριέται σε 178 μέτρα στίβου και χωρητικότητα 40.000 θεατών. Το δε φυσικό τοπίο που απλώνεται γύρω του κάνει την εικόνα ακόμα πιο φαντασμαγορική.

Η δεύτερη είσοδος του αρχαιολογικού χώρου οδηγεί στο Μουσείο της Νεμέας και τον Ναό του Δία, οι πανύψηλοι κίονες του οποίου είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις καθώς μπαίνεις στη Νεμέα. Το μέγεθος του ναού, μπορεί σήμερα να μην το αντιλαμβάνεσαι, ήταν όμως τιτάνιο: Άγγιζε τα 45 μέτρα στη μια πλευρά και τα 22 στην άλλη. Οι κίονες που βλέπεις σήμερα είναι η αναστήλωση στην οποία αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του ο Στέφανος Μίλλερ, Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που ζει στη Νεμέα από το 1973 μέχρι σήμερα, και μιλά σε άπταιστα ελληνικά για τον αρχαιολογικό χώρο σε όποιον έχει διάθεση να ακούσει.

Μέσα στο μουσείο, μια μακέτα σοφά τοποθετημένη δίπλα στη τζαμαρία που βλέπει απευθείας στον Ναό, θα σου εξηγήσει πού ακριβώς ήταν τι: Ο ξενώνας όπου έμεναν οι αθλητές που έρχονταν απ’ όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στα Νέμεια, τα λουτρά όπου γνωρίζονταν και κοινωνικοποιούνταν μεταξύ τους (κάπως σαν τα café της εποχής), τα σπίτια των κατοίκων, ο δρόμος που οδηγούσε από τον Ναό του Δία στο στάδιο.

 

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων

Στοίχημα πως δεν ήξερες ότι ο μεγαλύτερος αμπελώνας των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα ­–και συγκεκριμένα στη Νεμέα– ούτε ότι απλώνεται σε 25.000 ολόκληρα στρέμματα. Τώρα το ξέρεις. Δεν θα μείνεις, όμως, με αυτήν την εντελώς εγκυκλοπαιδική γνώση: Θα περάσεις και από κάποιο από τα οινοποιεία της Νεμέας, που είναι όλα τους επισκέψιμα, για να μάθεις όλα όσα πάντα ήθελες να ξέρεις για το κρασί, αλλά δεν είχες ποιον να ρωτήσεις, και βέβαια για να δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας στο σημείο που παράγονται.

Τα μονοπάτια της Νεμέας

Ο αμπελώνας της Νεμέας δεν είναι μόνο να τον… πιείς στο ποτήρι, αλλά και να τον περπατήσεις. Πέντε διαφορετικά, πανέμορφα μονοπάτια τον διασχίζουν, για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα με την φυσική σου κατάσταση και τον χρόνο που διαθέτεις. Ένα τοπίο μαγευτικό, διάσπαρτο με γραφικά ξωκλήσια, μυστηριώδη σπήλαια, ρωμαϊκά υδραγωγεία και ξέφωτα με φαντασμαγορική θέα στον κάμπο είναι τα κοινά χαρακτηριστικά και των πέντε μονοπατιών, τα οποία εκτός από περπάτημα προσφέρονται και για ποδηλατάδες.

Πηγή : https://www.allaboutpeloponnisos.com/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ